Доки 14 лютого половина людства мучиться думками, який же подарунок зробити своїй коханій людині на День всіх закоханих, а інша половина всіляко намагається ігнорувати це свято, для виноробів Бессарабії настає особливий момент. Саме 14 лютого в багатьох балканських країнах вшановують Святого Трифона – покровителя виноградарів та виноробів, і саме з цієї дати традиційно починають новий цикл формування виноградної лози.
В цей день Villa Tinta відчинила свої двері для гостей. І не лише до винного льоху, а й до даху виноробні, звідки відкривається чудовий краєвид на озеро Ялпуг і околиці, враження про який точно варто закріпити келихом брюта чи рожевого з лінійки Tintarella, що ми власне і зробили.
Відповідно до стародавнього звичаю, всі запрошені брали участь в обрізці винограду. Тепер кожен з наших гостей дійсно може назвати себе причетним до створення вин Villa Tinta!
А в новому дегустаційному залі наших гостей чекали, як вже відомі вина з колекції Villa Tinta, так і ароматні новинки: Irasai Oliver та Gewurtztraminer. Плачинди, голубці та долма, бриндза, шурпа і каварма – страви локальної кухні, виступи місцевих колективів та запальні болгарські танці – святкувати так святкувати!
Гуляння продовжилося на фестивалі бессарабських традицій в Болграді: ярмарка на центральній площі, іще більше національних страв, танці та пісні, і звісно ж безкрайнє море вина як від місцевих аматорів, так і від професійних виноробів.
Вперше учасники “Дороги вина і смаку Придунайської Бессарабії” (проект туристичного маршруту від Geographical Indications in Ukraine/Географічні зазначення в Україні) зібралися разом на фестивальній події.
Відкриття свята розпочалося з параду Трифонів і подальшим традиційним обрядом обрання «Царя Трифона». Гості могли повправлятися в перекачуванні на швидкість бочок, прокататися на возах по місту.
На свято завітали спеціальні гості з Болгарії – кукери, ряжені з десятикілограмовими поясами дзвіночків.
Гуляння продовжилося на фестивалі бессарабських традицій в Болграді: ярмарка на центральній площі, іще більше національних страв, танці та пісні, і звісно ж безкрайнє море вина як від місцевих аматорів, так і від професійних виноробів.
А для любителів ігристого наша виноробня спеціально запросила майстра з сабражу (відкриття шампанського шаблею) і кожен бажаючий міг спробувати відкрити пляшку Tintarella одним помахом шаблі.
Що ж, як то кажуть, краще один раз спробувати, ніж декілька разів почути! Ласкаво просимо на виноробню Villa Tinta!