Віват Король! Віват Рислінг!

Villa Tinta Riesling bottle

Приготуйте ваші келихи: 13 березня відзначається Міжнародний день рислінгу, і як же не підняти келих за такої нагоди!

Створений минулого року торговою асоціацією Deutsches Weininstitut (DWI), також відомою як Вина Німеччини, цей день є щорічною даниною, присвяченою благородному сорту винограду – Рислінгу.

Вибір дати
Вибір дати для святкування дня вина чи іншого продукту часто довільний, але в цьому випадку це не так. Він ґрунтується на першому письмовому доказі існування сорту винограду Рислінг: рахунку-фактурі від 13 березня 1435 р. Знайдений у балці льоху в Рюссельсхаймі, що в районі Рейнгау, документ, надісланий графу Іоану IV Каценеллебоггену, містить згадку про шість виноградних лоз, посаджених на винограднику виноробного заводу в регіоні. Він представив сорт як рісслінген – поширена в той час назва, яка з часом трансформувалася в більш звичну для нас “рислінг”.

Походження
Незаперечним є факт походження рислінгу Riesling з Німеччини, а саме з регіону Ельзас, що межує з Францією. Він має спільного родоначальника з багатьма європейськими сортами винограду, зокрема з Шардоне Chardonnay і Шенін Блан Chenin Blanc.Вино швидко завоювало популярність серед німецького дворянства, котрі зберігали його у великих кількостях і навіть брали з собою в дальні експедиції із завоювання заморських територій. Завдяки цьому масивному накопиченню та воєнним експансіям, вони виявили, що рислінг вирізняється з-поміж інших білих вин тим, що тільки виграє від витримки. На відміну від більшості білих, які потрібно спожити, доки вони ще молоді, деякими рислінгами можна насолоджуватися через десятиліття, за умови, звичайно, що вони зберігалися в необхідних умовах, завдяки високій кислотності цих вин. Так в німецькому місті Берн й сьогодні можна скуштувати зразки рислінгів датовані 1653 роком!

Сорт
Рислінг має солідну репутацію. Багато хто описує його як найкраще біле вино у світі. І не дарма, адже сорт Рислінг відзначається дивовижною гамою вишуканих ароматів лимона, персика, груші та білого цвіту, зберігаючи при цьому ненав’язливу свіжість та мінеральність!

Дегустаційні замітки: що обрати молоде чи витримане вино?
Вам, напевне, сподобається багатошаровий фруктовий аромат і вишуканий смак рислінгу. Навіть початківцям дуже легко розпізнати ароматичні профілі, присутні в цих винах: абрикос, персик, яблуко та цвіт лимону, тому що цей сорт є одним з найбільш ароматних у винному світі.

Вік рислінгу буде відігравати головну роль у його ароматах та смаку. У молодших вин будуть ноти лимону та ананаса. Крім того Вам можуть відкритися аромати медових сот або ж імбирю. Але справжні поціновувачі приходять в захват від бензинових ноток у ароматичному профілі витриманих рислінгів і саме ця риса є однією з найбажаніших серед виноробів та його шанувальників.

Вийнявши пляшку з холодильнику, залиште її приблизно на 30 хвилин при кімнатній температурі. Рислінг повинен бути злегка охолодженим, але й не надто холодним. Це й робить його настільки популярним у теплу пору року. Коли справа доходить до процесу дегустації рислінгів, Ви не змарнуєте час, відмітивши для себе різницю кольорів і в’язкості, які ви можете знайти серед ваших зразків.

Будь-який дегустаційний гід наполягатиме на необхідності сповна насолодитися різноманітними ароматами цього напою, перш ніж зробити перший ковток.

Баланс
Рислінг – фаворит спекотних літніх вечорів, завдяки його підвищеної кислотності. Насправді мало сортів винограду при дозріванні зберігають стільки кислотності, як рислінг. Саме завдяки цьому, ми відчуваємо приємну свіжість на піднебінні.

Келих для рислінгу
Зазвичай рислінг подають у келихах для білих вин, хоча й дискусій з приводу необхідності наявності “рислінгових келихів” є досить багато. Деякі джерела наполягають на тому, що саме невеликий, широкий келих з великим отвором найкраще підходить для демонстрації сміливих ароматів традиційного німецького рислінгу. Тим не менш, Ви сміливо можете використовувати келих для білих вин, що потрапить Вам під руку.

Гастрономічні поєднання
Як і багато білих вин, рислінг добре поєднується з гострими стравами. Його низька температура подачі і яскравий післясмак роблять його ідеальним фоном для тайської, індійської або китайської кухні.

При подачі рислінгу з м’ясом надавайте перевагу саме білому м’ясу, наприклад, курці, індичці чи морепродуктам. Класичним є поєднання рислінгу з м’якими сирами, виготовленими з коров’ячого молока. Уникайте сирів із занадто гострим смаком, оскільки вони пересилять делікатні фруктові аромати рислінгу. Натомість чудово з ним чудово поєднуються овочі з високим вмістом цукру, такі як морква або баклажани.

Літня спека вже не за горами і наступного разу, передбачивши вечерю з друзями, підготуйте пляшечку Riesling Villa Tinta 2019 та насолоджуйтеся приємним літнім вечором з Вашими гостями.

Будь в курсі останніх новин, майбутніх подій та спеціальних пропозицій